Aanpassen van de Urban Composter

Verbeteringen aan een oud wormenhotel

Sinds 2018 gebruikt basisschool De Zwanenbloem in Zwanenburg een Compostier wormenhotel: De Urban Composter. Dit model wormenhotel is de voorganger van de WºRM serie.

Het oogsten van de wormencompost bij de Urban Composter was niet erg gemakkelijk en daarom kreeg het wormenhotel een kleine 'make-over' in de zomer van 2021 om het oogsten van de wormencompost en de wormenthee makkelijker te maken.

De basisschool heeft een mooie school- / moestuin die door de kinderen samen wordt onderhouden in de moestuinlessen. De wormencompost uit het wormenhotel wordt gebruikt in de moestuin van de school.

De Urban Composter (700L) bij de O.B.S. De Zwanebloem in Zwanenburg in 2018.

Aanpassen van het ontwerp om het oogsten van de wormencompost te vergemakkelijken bij de Urban Composter

De Urban Composter is het model wormenhotel dat Compostier maakte tussen 2017 en 2019. Het wormenhotel heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van het huidige model de WºRM (serie). De Urban Composter werkte goed, echter het oogsten van de compost en vooral de wormenthee liet toch wat te wensen over.

Om die reden is er een aanpassing gemaakt in het ontwerp. De gebruikersgroepen die een Urban Composter in gebruik hebben kunnen met een kleine ingreep gemakkelijk dit model aanpassen, zodat de wormencompost en de wormenthee wel gemakkelijk kunnen worden geoogst.

Door de voorkant geheel te openen kan de wormencompost en de wormenthee makkelijker worden geoogst bij de Urban Composter.

Handleiding voor het aanpassen van de Urban Composter

In deze handleiding wordt stap voor stap getoond hoe de Urban Composter (700L) kan worden aangepast. Je kunt de handleiding als PDF downloaden en uitprinten. De Urban Composter (1000L) kan op dezelfde wijze worden aangepast.

Wormenthee oogsten uit de Urban Composter

Wanneer de kunststof lades onderin het wormenhotel geheel gevuld zijn geraakt met wormenthee is het erg lastig deze te verwijderen zonder veel van de wormenthee te morsen. Het is dan ook raadzaam om geregeld de hoeveelheid wormenthee te checken en deze tijdig te verwijderen en gebruiken.

Als de lades vol zitten met wormenthee zul je eerst met een beker of fles wormenthee uit de lade moeten scheppen alvorens je de lades kunt optillen. Gebruik afwashandschoenen of latex handschoenen om te voorkomen dat je handen onder de wormenthee komen te zitten.

Wanneer de lades half vol zijn kun je (liefst met twee personen) de lades optillen en uit het wormenhotel verwijderen.

Gezeefde wormenthee geoogst uit de Urban Composter

De wormenthee kun je door een zeef gieten om groffe stukken te verwijderen voordat je deze overgiet in flessen. Gebruik liever geen glazen flessen. Deze kunnen springen als er druk opbouwt in de fles. Gebruik best plastic flessen met een drukventiel of controleer regelmatig of er geen druk opbouwt in de fles wanneer je de wormenthee enige tijd wilt bewaren. Bewaar de thee altijd op een koele en donkere plek.

Wanneer je de wormenthee gebruikt om de planten van extra voeding te voorzien dien je de thee te verdunnen met 9 delen water (1:9). Anders is de concentratie te sterk en kunnen de wortels van de planten ‘verbranden’. De wormenthee is een natuurlijke voeding voor de bodem. Wij raden echter aan niet de wormenthee over de planten zelf te gieten om te voorkomen dat mogelijk rauwe groentes, sla of kruiden worden gegeten waar schadelijke bacteriën op kunnen zitten.

De Urban Composter van O.B.S. De Zwanebloem na de aanpassing en oogst van wormencompost en de wormenthee in de zomer van 2021.