Bouw je eigen wormenhotel met het DHZ bouwpakket van Compostier

Samen bouwen we aan een
groene, gezonde & circulaire
stad

De wormenhotels van Compostier hebben de afgelopen jaren laten zien dat je samen met jouw buren op een kleine ruimte in de stad de mooiste compost kunt maken van jouw eigen groenafval. Nu kun je ook samen zelf het wormenhotel bouwen met een DHZ bouwpakket wormenhotel van Compostier.

De Wackerstuingroep was de eerste groep die samen een dhz WºRM van Compostier gebouwd heeft.

Natuur in de stad.

Een wormenhotel is een thuis voor natuur in de stad. Binnenin het wormenhotel leeft een complex eco-systeem dat groente-, fruit- en tuinafval verteerd tot nieuwe levende bodem. Deze compost organismen zetten organisch afval om naar stoffen die weer als voeding dienen voor het bodemleven en de planten. 

Composteren in een wormenhotel is leuk, duurzaam en leerzaam. Wanneer je een wormenhotel gebruikt leer je meer over hoe de natuur omgaat met ‘afval’. Afval bestaat namelijk niet voor de natuur. Alle reststoffen van processen in de natuur zijn weer een grondstof, bouwstof of voeding voor het leven.

Compostier bouwt de wormenhotels en plaatst deze in buurten, bij scholen, bij restaurants en kantoren. Maar nu is het ook mogelijk om zelf een doe-het-zelf wormenhotel te bouwen met jouw buren, collega’s of mede-ouders op school voor jouw buurt, werklocatie of de school van jouw kind.

De tuinmannen van de Vink Schooltuin bouwden als een van de eersten een dhz WºRM21. Foto: Elles de Vries.

Samen bouwen aan een gezonde toekomst

Het heeft voor veel mensen een grote meerwaarde wanneer je iets zelf hebt gemaakt. Dat geeft trots en voldoening. Wanneer je het samen bouwt is de voldoening ook twee keer zo groot! Het DHZ wormenhotel leent zich bij uitstek voor teambuilding (op bedrijf of in de buurt). De verschillende stappen die je moet doorlopen zijn goed te verdelen in taken die in teamverband voltooid kunnen worden en zo heeft ieder een verantwoordelijkheid in het voltooien van het werkstuk.

Omdat je allen weet dat je iets aan het bouwen bent dat het voor jezelf mogelijk gaat maken om voortaan ook groenafval op een duurzame wijze zelf te gebruiken, creëert dat een nog hechtere band onderling maar ook met het wormenhotel. Er wordt – wanneer het wormenhotel gereed en in gebruik is – beter voor de wormen en het wormenhotel zelf gezorgd.

En wanneer de compost geoogst kan worden en wordt verdeeld draagt deze nog verder bij aan het verduurzamen en vergroenen van julie buurt (of bedrijf).

Opening van het wormenhotel op de Ruitergaard van Stichting Amstergaard

Bouwhandleiding voor het DHZ Wormenhotel & online instructiefilms

Het afgelopen jaar hebben wij gewerkt aan het realiseren van het DHZ wormenhotel bouwpakket. Er zijn nu twee modellen beschikbaar die door groepen samen kunnen worden afgebouwd en kunnen worden gebruikt om de mooiste wormencompost te maken: de WºRM21 en de WºRM41.

De DHZ modellen zijn zo ontworpen dat zij met weinig gereedschap te maken zijn, ook als je niet een volleerd timmerman bent. Een beetje handigheid is wel vereist. In een paar dagen maak je samen met je buren of collega’s jullie eigen wormenhotel. In de bouwhandleiding wordt stap voor stap getoond hoe de onderdelen te verbinden. Om het bouwen nog makkelijker te maken zijn er instructie filmpjes online die per stap laten zien wat je moet doen. En aan het einde leer je hoe het wormenhotel op te starten om zo snel jullie eigen wormencompost te maken. 

De WºRM21 is geschikt voor groepen tot 21 huishoudens en de WºRM41 is geschikt voor groepen tot 41 huishoudens. 

Bestellen van de WºRM bouwpakketten

Om jouw eigen DHZ wormenhotel te bestellen kun je ons een bericht sturen via het contactformulier. Geef daarop aan voor welke plek je het wilt gaan gebruiken en met hoeveel huishoudens je het wilt gaan gebruiken.

De bouwpakketten worden op bestelling gemaakt. Levertijd voor de bouwpakketten is circa 2 maanden.

Kunstacademie studenten bouwen de DHZ WºRM41 in de werkplaats van de Gerrit Rietveld Academie