Circulaire bouwmaterialen bij Buurman Utrecht
Buurman Utrecht is een bouwhandel voor circulaire bouwmaterialen en een openbare werkplaats in het Werkspoorkwartier in Utrecht. Buurman heeft als doel het bouwmateriaal dat verloren gaat bij bouwprojecten en bouwmarkten een tweede kans te geven. In plaats van deze naar de vuilstort te brengen, kunnen de materialen aan Buurman Utrecht worden aangeboden. In de bouwmarkt en werkplaats van Buurman krijgen de materialen dan een nieuw leven. Inwoners van Utrecht kunnen bij de circulaire bouwmarkt terecht voor hout, tegels en andere klusmaterialen.
Bij Buurman worden ook workshops aangeboden waar mensen ideeën kunnen opdoen wat je zoal kunt doen met bouwmaterialen die over blijven bij bouwprojecten.
Samen bouwen aan een duurzame toekomst
In Utrecht bestond al langere tijd de wens om wormenhotel pilots te starten. Ellen Alzer van Utrecht Natuurlijk had al een keer bij Buurman Utrecht gevraagd of zij geen wormenhotel konden maken voor de stad Utrecht. Toen Compostier een wormenhotel plaatste in de nieuw bouwwijk Wisselspoor in Utrecht zag Ellen het wormenhotel van Compostier en de link werd gemaakt met Buurman. Waarom niet een wormenhotel maken dat (deels) met gered hout van de circulaire bouwmarkt werd gemaakt.
Buurman maakt geometrische mozaieken van hout dat werd gered uit de afval containers. Voor het wormenhotel dat bij het Hof van Cartesius werd geplaatst werd een groot hout mozaik gemaakt voor de achterwand.
Natuurlijke & circulaire bouwmaterialen
Voor onze wormenhotels gebruiken we graag zoveel mogelijk natuurlijke materialen. De wormenhotels worden van hout vervaardigd omdat wij hout mooi vinden.
Hout heeft een aantal eigenschappen voor het wormenhotel die bijdragen aan een goede werking. Het hout isoleert en helpt zo de temperatuur iets constanter te houden binnenin het wormenhotel. Voor de frames van onze wormenhotels gebruiken we Douglas Fir. Dat is een naaldhout met een hoog hars gehalte. Hierdoor is het goed te gebruiken in de buitenlucht, zonder dat je het met (chemische) verf hoeft te behandelen. Het hout is ook stevig. De wormenhotels staan in de vrije openbare ruimte en moeten tegen een stootje kunnen.
Voor de buitenkant van deze WºRM21 heeft Buurman planken geselecteerd. Allemaal gevonden in een vuilcontainer of gedoneerd gekregen van bouwmaterialen handels wanneer het ging om restpartijen of partijen met schade. Met deze planken konden we een mooi moziak maken voor de buitenkant. Buurman Utrecht maakte zelf de geometrische mozaik voor de achterwand van het wormenhotel.
CO2 vangers
Bomen nemen CO2 op uit de lucht en slaan die op in hun lichaam. Wanneer we hout gebruiken om mee te bouwen halen we dus CO2 uit de lucht. Maken we van dat hout een wormenhotel en composteren we ons groenafval, dan helpen we de bodem en een goede bodem slaat ook CO2 op. Bamboe is een snel groeiend gewas en gebruikt ook CO2 om te groeien.
Binnen in het wormenhotel gebruiken we Tonkin stokken en Bamboe stokken. Bamboe groeit snel en is erg sterk. Daarbii is het ook nog eens goed tegen schimmels bestand. Bamboo XL leverde de bamboe stokken voor het wormenhotel op het Hof van Cartesiusbesteld. Bamboo XL is één van de ondernemers die gevestigd zijn op het Hof van Cartesius.
Utrecht krijgt een eigen wormenhotel netwerk
De afgelopen jaren heeft Compostier gewerkt om de wormenhotels bekend te maken in Nederland. In verschillende steden zijn reeds kleine netwerken aan het ontstaan van wormenhotel gebruikersgroepen. Om de groepen te leren hoe ze de wormenhotels het best kunnen gebruiken wordt een workshop gegeven en geven we een jaar lang begeleiding.
In Utrecht zal de Moestuinjuf – Charlotte Verhoeve – de begeleiding van de wormenhotels op zich gaan nemen. In de Compostier Academy i.o. zullen we haar opleiden tot volwaardig Compostier en zal zij de volgende wormenhotel groepen helpen opstarten.
Op dit moment zijn er twee wormenhotels in Utrecht opgestart. Het eerste staat bij Wisselspoor en het tweede dus nu bij Buurman op het Hof van Cartesius.