Een wormenhotel voor de Vink Schooltuin in het Frankendaelpark in Amsterdam Oost

100 jaar schooltuinen in Amsterdam

Schooltuin De Vink is de oudste schooltuin van Amsterdam. In Amsterdam krijgen basisschool kinderen reeds sinds honderd jaar moestuinles in de Amsterdamse schooltuinen. Daar leren de kinderen over de natuur en waar hun eten vandaan komt. Ieder kind krijgt een kleine moestuin en zorgt voor de planten gedurende een schooljaar. Er wordt geoogst en gekookt met de opbrengst van de eigen tuin. Super leerzaam, verbindend en ook nog leuk!

De jongens van de natuurclub van houden de compostwormen in hun handen. Foto: Elles de Vries

Schooltuin De Vink bouwt zelf een WºRM21 wormenhotel


De tuinmannen van de Vink Schooltuin in Amsterdam Oost vroegen Compostier om hulp bij het bouwen van een wormenhotel voor de schooltuin. Ter ere van het 100 jarig bestaan wilden zij graag zelf en wormenhotel bouwen. Het bouwpakket van de WºRM21 van Compostier bood uitkomst en met de bouwhandleiding in de hand heeft tuinman Martin Vlugt in zijn eentje het bouwpakket van de WºRM21 in elkaar gezet

Het wormenhotel staat nu bij de ingang van de schooltuin langs de sloot. Wanneer je het Frankendaelpark binnenkomt vanaf de Nobelweg (vlakbij de Intratuin) staat het wormenhotel aan de linkerkant. Het wormenhotel heeft twee kijkvensters zodat de bezoekende schoolkinderen een kijkje in het compostmeubel kunnen werpen en de wormen aan het werk kunnen zien. Naast het wormenhotel staat ook een aquarium waar in het voorjaar de kikkervisjes in opgroeien. Zo zijn er steeds meer leuke en leerzame dingen te zien op de schooltuin.

Natuurclub in Frankendaelpark


L i e s Ni e z e n werkt als freelance natuur educator en neemt groepen kinderen mee op ontdekkingstochten door het Frankendaelpark in Amsterdam Oost. De Vink schooltuin ligt ook in het Frankendaelpark en wordt gebruikt als uitvalsbasis door de natuurclub van Lies. De kinderen uit haar groep kregen de eer om het wormenhotel van de schooltuin feestelijk te openen. Ieder kind kreeg een worm in de hand en mocht een naam verzinnen. Daarna werden de wormen één-voor-één ‘in-gecheked’ en naar hun nieuwe verblijf gebracht.

Blije gezichten en blije compostwormen. Foto: Elles de Vries

Wormencompost voor een goede moestuinoogst


Wanneer de wormen goed werk hebben verricht zullen we volgend voorjaar de eerste wormencompost uit het wormenhotel kunnen oogsten. De wormencompost (ook wel het ‘zwarte goud’ genoemd) is bij uitstek goed te gebruiken voor het laten kiemen van zaden en voorkweken van verschillende gewassen. In de kas van de schooltuin worden gewassen voorgewerkt die de kinderen in hun moestuin kunnen laten groeien. De kinderen van de schooltuinen kunnen nu kleine experimenten doen met de wormencompost om te zien wat het effect van deze bodemverbeteraar is op de groei van planten en de wortels van de planten. Dan kunnen ze met eigen ogen zien waarom het een goed idee is om een wormenhotel te gebruiken om onze groente en fruitresten te composteren in de stad.

Feestelijke opening van Wormenhotel door de Natuurclub. Foto: Elles de Vries