De Basisscholen van Someren krijgen een eigen wormenhotel
In September vorig jaar werd ik gebeld door Sarah Snep van de stichting Prodas Scholengemeenschap uit Someren. Leerlingen van de Kinderraad van de Mariaschool (die onderdeel is van Prodas) hadden de opdracht gekregen om bij ondernemers in de buurt aan te kloppen en te vragen of zij hun hulp konden gebruiken bij het verduurzamen van hun onderneming.
Zo werd ook de firma Wim Peters Kwekerijen benaderd door de kinderen. De kwekerij teelt vele soorten tomaten en doet dat zo duurzaam mogelijk. Zo wordt er geen gif gebruikt en wordt een natuurlijke plaagdierbestrijding ingezet. Niet alle geteelde tomaten zijn goed genoeg om in het schap van de winkel te liggen. En die tomaten worden nu nog vaak weggegooit. De kinderen wilden wel proberen hier een duurzame oplossing voor te vinden. In hun onderzoek kwamen de kinderen uit bij het idee van een wormenhotel. En zo belde werd ik dus gebeld met de vraag of ik op school wat kon komen vertellen over de wormenhotels van Compostier.
Niet alleen de kinderen waren enthousiast over de wormenhotels. Nick Gruijmans van Wim Peters Kwekerijen kreeg na mijn bezoek het idee de scholen van Prodas de mogelijkheid te geven een wormenhotel te plaatsen. En samen werd gezocht naar een manier om alle scholen een eigen wormenhotel te geven.
Nick vond de Rabobank en de gemeente Someren bereid om mee te sponsoren en zo werden voor 6 basisscholen in de gemeente Someren wormenhotels gemaakt. Compostier heeft de wormenhotels als doe-het-zelf bouwpakketten geleverd en deze werden door Danny – van de technische dienst van Wim Peters Kwekerijen – gemonteerd en bij de scholen geplaatst.
Net voor de zomervakantie was het dan zover en kon het eerste wormenhotel in gebruik genomen worden door de kinderen van de Mariaschool. De overige scholen kregen na de zomervakantie hun eigen wormenhotel. Zo staan er vanaf dit najaar ook wormenhotels bij de Sint Jozef Basisschool, bij de Brigantijn, bij Leerrijk, bij de Diamant en bij Rendal in Someren.
Een lesje over het bodemleven
Om goed voor het wormenhotel te kunnen zorgen kregen de kinderen een workshop. De kinderen uit groep 7 en 8 zijn de wormenhotel-ambassadeurs en halen om beurten het groenafval op bij de klaslokalen. Zij leerden wat de wormen graag eten en waarom het gebruik van de wormencompost zo goed is voor de bodem. Zo ervaren de kinderen zelf dat groenafval waardevol is voor de bodem. De compost die gemaakt wordt kan worden gebruikt in de biologieles wanneer plantjes worden opgekweekt uit zaad. Zo zien ze het verschil in groei wanneer wormencompost gebruikt wordt.
De vrijwilligers van de IVN Asten-Someren keken ook mee. Zij komen al geregeld op de scholen in Someren en geven de kinderen dan natuureducatie. Zo leerden zij van Compostier hoe ook de andere scholen te onderwijzen hoe de wormenhotels te gebruiken. Bij de overige scholen geven de vrijwilligers van de IVN Asten-Someren de workshop.