Eerste Wormenhotel van Limburg opent haar deuren

Composteren met een zachte 'G'

In de gemeente Sevenum (gemeente Horst aan de Maas) staat sinds vorig weekend het eerste wormenhotel van Limburg. De buurtcompostgroep van Olivia Roosengarten leerde op een zonnige herfstmiddag hoe hun wormenhotel te gebruiken en maakt vanaf heden zelf mooie compost van hun eigen groen afval.

Gezondste regio van Nederland.

De Gemeente Horst aan de Maas heeft als doelstelling om de gezondste regio van Nederland te worden. Om die doelstelling te bereiken geeft de gemeente ruimte aan burgerinitiatieven die bijdragen aan het vergroenen van de buurten. Zo werd ook gehoor gegeven aan het verzoek van Olivia Roosengarten om voor haar straat een wormenhotel van Compostier aan te kopen en dat te gebruiken met haar buren samen om voortaaan zelf wormencompost te maken voor de eigen tuin.

Wormenhotel netwerk van Compostier groeit verder naar het zuiden.

Olivia Roosengarten schreef mij reeds eind 2019 een email met het verzoek om haar in contact te brengen met de groep wormenhotelgebruikers in Den Bosch. Zij wilde namelijk graag in haar gemeente Seventum (gemeente Horst aan de Maas) ook voorstellen om wormenhotels te plaatsen om zo groenafval geheel circulair te verwerken. Annemarie en Ingrid uit Den Bosch vonden het erg leuk om als ambassadeur voor de wormenhotels Olivia te ontvangen en gaven een korte uitleg.

De gemeente Horst ad Maas vond het initiatief van Olivia zo goed dat wij in September werden gebeld door Rob Brandon (afdeling afval en grondstoffen van de gemeente Horst ad Maas) met het verzoek om een wormenhotel te maken en plaatsen in de gemeente. Afgelopen vrijdag was het dan zover en mocht de buurtcompostgroep van Olivia het wormenhotel feestelijk in gebuik nemen.

Workshop Composteren in een wormenhotel.

Vrijdagmiddag kwamen de enthousiaste buren buiten bijeen om te leren hoe het wormenhotel werkt en zelf de compostwormen ‘in te checken’.

Compostier geeft iedere nieuwe groep wormenhotel gebruikers een korte workshop waarin alle aspecten van het gebruik van het wormenhotel worden toegelicht. Ook kreeg de groep uitleg over het bodemleven en waarom het gebruik van wormencompost zo goed is voor de bodem.

Na de workshop kan het wormenhotel direct gebruikt worden en zullen de compostwormen aan de slag gaan met hun nuttige werk. Omdat het buiten al wat kouder is geworden, kregen de wormen extra herfstbladeren voor extra isolatie in het wormenhotel tegen de kou.