Op bezoek bij de wormen in Amstelveen

Een rondje langs de wormenhotels
van Amstelveen

Sinds 3 jaar staan er ook in Amstelveen wormenhotels van Compostier. De gemeente Amstelveen gelooft in de wormenhotels als middel om het scheiden van groenafval te stimuleren en om die reden werd Compostier drie jaar geleden gevraagd om een eerste pilot te doen aan de Suze Groenweglaan. Inmiddels staan op 5 locaties in de groene gemeente wormenhotels van Compostier. Deze zomer werd een WºRM31 geplaatst aan de Bijdorp en in gebruik genomen door een groep enthousiaste bewoners.

Foto: Ruth Hartogs

Gemeente Amstelveen investeert in duurzaam afvalbeleid

Ruud Oosterhof (Manager en teamleider Afvalbeheer Amstelveen en Aalsmeer) benaderde mij in reeds in 2016 met de vraag of ook in Amstelveen een pilot met wormenhotels opgezet zou kunnen worden. De gemeente Amstelveen haalt wel GFT afval gescheiden op maar bij de hoogbouw in de gemeente was het goed inzamelen van GFT afval een
groot probleem. Het plaatsen van een wormenhotel bij hoogbouw zou aan de mensen die wel goed hun groenafval scheiden een mogelijkheid geven om dat lokaal te doen en zelf de compost te gebruiken. Zo werd het eerste wormenhotel geplaatst bij de Suze Groenweglaan. Dat wormenhotel is nog altijd in gebruik.

Jong geleerd is oud gedaan

De familie van Ruth Hartogs (initiatiefneemster van het 5e wormenhotel van Amstelveen) is dol blij met de nieuwe ‘huisdieren’ in de buurt. De kinderen brengen iedere avond na het eten enthousiast voer naar de wormen. Er is nu een kleine groep bewoners uit de buurt die de zorg op zich hebben genomen voor het wormenhotel en samen maken ze sinds deze zomer zelf compost voor hun tuinen en moestuinen. Wanneer wij een nieuw wormenhotel plaatsen geven we iedere groep een korte workshop waarin we de groep leren hoe ze het beste gebruik kunnen maken van het wormenhotel.
Dit keer was de workshop wat kleiner opgezet en konden maar een paar mensen meedoen vanwege de opgelegde maatregelen m.b.t. het Corona virus. Maar desalniettemin is de groep zeer enthousiast van start gegaan en het gaat super goed daar in het wormenhotel.

Vandaag deed ik een korte ronde langs een paar wormenhotels in Amstelveen om te zien hoe het de groepen vergaat. Van het bezoek aan de wormenhotels bij de Runmoolen en bij Bijdorp maakte ik dit korte filmpje.

Start jouw eigen wormenhotel bij jou in de straat/ gemeente/ stad!

Een wormenhotel past ook bij jou in de straat. Wil je ook voortaan zelf de mooiste compost maken van jouw groente en fruit resten? Informeer dan bij jouw gemeente of er mogelijkheden zijn een wormenhotel te plaatsen in jouw buurt. Veel gemeentes ondersteunen buurtinitiatieven. En al helemaal wanneer deze bijdragen aan het vergroenen en verduurzamen van jouw buurt en tegelijkertijd bijdragen aan het vergroten van de sociale cohesie.

Wil je meer informatie over onze wormenhotels? Stuur dan een berichtje via ons contact formulier.

Foto: Ruth Hartogs