Voedselbosbomenkwekerij Stekkers nu ook bij het Hof van Cartesius in Utrecht!

Zelf stekken maken
voor een voedselbos

Voedselbossen zijn enorm in opkomst in Nederland. Steeds meer mensen gaan inzien dat het gebruik van bomen in de landbouw (Agroforestry) grote voordelen heeft. In voedselbossen wordt gekeken naar meerdere lagen die samen werken in het bos. Zo kan op de lange termijn een groter rendement worden gehaald van een stuk grond én wordt de bodemgesteldheid verbeterd. Maar waar komen alle benodigde planten vandaan om een voedselbos aan te planten?

Stekkers is een jonge voedselbosplanten en -bomen kwekerij in de stad Utrecht. Zij vermeerderen hun eigen bomen en struiken door ze te stekken en maken die beschikbaar voor natuurlijke tuinen en groenprojecten in de stad Utrecht.

Stadskwekerij voor eetbare en (anders) nuttige planten

Kwekerij Stekkers doet haar naam eer aan, want zij nemen stekken van hun eigen planten en bomen en kweken zo de mooiste struiken, bomen en kruiden voor een eetbare en natuurlijke stadstuin. Ook zijn de planten en bomen van Stekkers geschikt om daar een voedselbos of tiny forest mee te beginnen.

Het unieke van Stekkers is dat planten gekweekt en ter verkoop aangeboden worden binnen de grenzen van de stad Utrecht. De planten en bomen zijn echte ‘locals’! Sinds deze week heeft de voedselboskwekerij een tweede locatie waar planten kunnen worden gekocht. Op het Hof van Cartesius kun je dus ook langskomen om een paar bessenstruiken of een nieuwe appelboom te kopen.

Stekkers heeft een eerlijk verkoop systeem. Je kunt op de locatie met jouw smartphone de labels op de planten scannen en zo kom je direct op de website van Stekkers bij de plant die je wilt kopen. Afrekenen kan online en je neemt je plant meteen mee. Maar je kunt natuurlijk ook online de planten en bomen bestellen om ze later op te halen. Bezorgen kan alleen vanaf een besteding van €100,00.

Koop schone planten en gebruik goede grond!

Veel mensen willen graag iets goeds doen voor de natuur in de stad. We weten inmiddels allemaal dat het niet zo goed gaat met onze insecten vrienden en onderzoek toont aan dat de steden wel eens een laatste veilige haven kunnen zijn voor veel soorten zoals onder andere de wilde bijen.

Wat veel mensen niet weten is dat de meeste planten en struiken die worden aangeboden bij grote tuincentra niet biologisch geteeld worden en dat de planten zelf ook veel gif bevatten. Wanneer deze planten in de tuin worden geplant en bezocht worden door bestuivende insecten die op zoek zijn naar nectar kunnen die planten de dieren schaden. Koop daarom liever planten die zonder gebruik van gif gekweekt zijn.

Ook wordt voor het kweken van planten nog altijd erg veel turf gebruikt dat wordt afgegraven in kwetsbare veengebieden. In Duitsland en de Baltische Staten worden enorme stukken natuur verwoest voor onze potjes basilicum en trostomaatjes in een potje. Het is dan ook fijn te weten dat Stekkers voor haar stekken grond gebruikt die gemaakt is door Bio-kultura. Bio-kultura gebruikt geen tuinturf maar hoogwaardige compost en mest om daar de mooiste substraten van te maken.

Voedselbos kwekers Kenny en Doron bij hun uitgestalde planten op het Hof van Cartesius aan de Vlampijpstraat in Utrecht.

Overvloed, zelf doen en een levende bodem…

Dat zijn onder andere de kernwaarden waarmee de kwekerij wordt gerunt en wat zij hopen te bewerkstelligen in Utrecht. De kwekers delen graag hun kennis en nemen je bij de hand als je een stuk grond wilt omtoveren tot eetbaar groen. Je kunt bij Stekkers aankloppen voor advies over welke planten en bomen bij elkaar passen of wanneer je wilt samenwerken met deze lokale groene helden. Kijk op de website van Stekkers voor openingstijden van de twee locaties en voor meer informatie: www.stekkers.bio