Duurzame voedselkeuzes dragen bij aan een betere wereld
Wat we eten zegt veel over onszelf. Maar vaak worden de keuzes voor wat we in ons mond stoppen onbewust gemaakt. Dat is jammer, want onze voedselkeuzes kunnen grote impact hebben op onze omgeving en de natuur om ons heen.
De manier waarop ons voedsel wordt verbouwd heeft namelijk een grote impact op de bodem, op bossen en mogelijk zelfs op het klimaat. Wanneer wij kiezen voor voedsel dat wordt verbouwd op ecologische wijze kunnen we bijdragen aan de regeneratie van de natuur en dragen we bij aan het herstel van natuurlijke systemen.
Om aandacht te vragen voor de impact die onze voedselkeuzes maken op de natuur heeft Robin Vroom het initiatief genomen om een pop-up voedselmuseum te bouwen waar bezoekers zich kunnen laten informeren en inspireren om keuzes te maken die een positieve impact hebben. Om de positieve verhalen te kunnen vertellen die reeds om ons heen te vinden zijn in het voedsellandschap heeft zij samen met ontwerpers, filmers en groene pioniers het voedselmuseum ontworpen en gerealiseerd.
In het voedselmuseum worden bezoekers rondgeleid in vier ‘voedsel-huizen’: het Aardehuis, het Waterhuis, het Medicijnhuis en het Verhalenhuis.
Een kijkje onder de bodem in het Aardehuis
Voor het Aardehuis bouwde Compostier een speciaal wormenhotel. De WºRM21 die is ingebouwd in een heuvel van aarde heeft één compartiment dat geheel gevuld werd met aarde. Dit compartiment is een kijkdoos voor bezoekers om een kijkje onder de bodem te kunnen nemen.
In de bodem-kijkdoos groeit een perenboom samen met kruiden en bloemen. Ook zijn er enkele berkenstammetjes ingewerkt in de toplaag van dit compartiment die zijn geënt met shiitake paddestoelen en oesterzwammen. Het mycellium van deze schimmels zal ook naar beneden groeien en te zien zijn via het kijkvenster van de bodem-kijkdoos. Wanneer je als bezoeker de schuifdeuren beweegt kun je zo de plantenwortels, de schimmels, de compostwormen en andere bodembewoners zien samenleven.
In het wormenhotel zelf wordt het groenafval van de keuken van theathergezelschap Vis à vis gecomposteerd. De wormencompost die gemaakt wordt zal worden gebruikt om de planten te voeden die groeien in de heuvel rondom het wormenhotel.
Schuimende bekken en slaapverwekkend eten
In het Waterhuis heeft Collectief Soepel samen met De Onkruidenier een installatie gebouwd waar je als bezoeker kunt beleven wat algengroei in het zoute zeewater en zoete rivierwater voor gevolg heeft. Met garde in de hand maak je eetbaar schuim.
De algengroei in het water wordt veroorzaakt door kunstmest die wegspoelt uit de bodem. Overdadig gebruik van kunstmest zorgt voor overbemesting van het oppervlakte water en dit kan grote problemen veroorzaken voor de natuurlijke balans in de zeeën en rivieren.
In het Medicijnhuis neemt Naomi Jansen van De Voedselapotheek je mee op een route langs verschillende voedingsmiddelen die ieder een eigen effect kunnen hebben op je gesteldheid en gezondheid. Volg je bijvoorbeeld de blauwe bordjes dan leer je welke groentes en kruiden bijdragen aan een goede slaap en rust.
Op hol geslagen eetcultuur
Theater gezelschap Vis à vis speelt de komende twee jaar de voorstelling Wild. Een theaterstuk vol humor over de wrange werkelijkheid van de menselijke eetcultuur. De laatste exemplaren van wilde dieren worden op het toneel geslacht en bereidt in een dwaze keuken. Tót de natuur er genoeg van heeft en het heft in handen neemt.
Bezoekers van het theater kunnen voorafgaand aan het toneel het Voedselmuseum bezoeken. Pop-up museum ’n Wilde Keuze is open van 26 augustus tot 3 oktober.
Meer informatie over het Voedselmuseum ’n Wilde Keuze en de theatervoorstelling ‘Wild’ zijn te vinden op: