WºRM op het Wisselspoor in Utrecht

Stoer stukje Utrecht

Op het terrein waar vroeger treinen werden onderhouden wordt een geheel nieuwe woonwijk gebouwd. Wisselspoor is een stoer stukje van de stad Utrecht dat gekenmerkt wordt door de prachtige hallen en treinssporen die getuigen van een industrieel verleden. Om de nieuwe en oude bewoners van het gebied al een beetje aan elkaar te verbinden werd door SKONK placemaking bij Compostier een groot wormenhotel besteld. Vandaag kreeg de nieuwe groep wormenhoteliers ‘de sleutel’ van hun eigen WºRM31.

Compostwormen als verbindende factor

Een wormenhotel is bij uitstek het middel om mensen met elkaar te verbinden. Om die reden vroeg placemaker Lauren Bruijning van Skonk aan Compostier om het wormenhotel te plaatsen op de plek waar nu een nieuwbouw wijk komt.

In buurten waar de mensen elkaar (nog) niet kennen kan een wormenhotel uitkomst bieden om de bewoners met elkaar in contact te brengen. Iedereen die in de stad woont maakt afval en daar willen we over het algemeen graag vanaf. Zo ook met ons groenafval. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dat dan graag op een duurzame manier willen doen. Een wormenhotel van Compostier combineert het verbinden van mensen met elkaar met het verduurzamen van ons afval beleid in steden.

Broedplaats en Ping Pong Club

Wisselspoor is een stukje stad in Utrecht dat op dit moment ontwikkeld wordt. Het ademt nog de ruige industrie maar inmiddels zijn er tussen de treinsporen en hallen al een aantal creatieve initiatieven geland. De hallen doen dienst als broedplaats voor kunstenaars en creatieve ondernemingen. Ook de Pingpongclub heeft een van de hallen in gebruik en je kunt daar tafeltennissen maar ook een lekker hapje eten. De groente en fruit restjes van de keuken worden nu ook gecomposteerd door de compostwormen in het wormenhotel op Wisselspoor.


In de komende jaren worden er duizenden nieuwe woningen op dit kleine stukje centraal Utrecht gebouwd. En de mensen die daar zullen komen te wonen krijgen als het aan ons ligt allemaal een aantal compostwormen als huisdier om van hun groenrestjes te smullen.

De restjes uit de keuken van de Ping Pong Club gaan ook in het wormenhotel op het Wisselspoor.