Compostier ontwerpt de WºRMbike: ’s Werelds eerste wormenhotel bakfiets.

Een wormenhotel op wielen
voor het centrum van Den Haag.

Onderaan de voet van het gemeente huis van Den Haag staat een uniek wormenhotel: De WºRMbike. Elisa Mutsaers van bewonersvereniging Rondom het Plein bedacht de wormenhotel bakfiets als ludieke actie nadat er geen toestemming werd gegeven een groot wormenhotel te plaatsen in het centrum van Den Haag.

Groene Brunch inspireert Rondom het Plein om een wormenhotel aan te vragen

In 2019 werd ik uitgenodigd door Elisa van bewonersverenging Rondom het Plein om iets te komen vertellen over mijn wormenhotel projecten tijdens de Groene Brunch die zij samen met haar buurtenoten organiseerde in het centrum van Den Haag. In kleine groepjes kwamen mensen uit Den Haag naar de Groene Bruch om te luisteren naar groene pioniers en daarna samen van een heerlijk maal te genieten aan de lange tafels die op straat waren klaar gezet. Elisa was zelf erg enthousiast over het wormenhotel en nam het initiatief om er één aan te vragen bij de gemeente.

De subsidie voor het wormenhotel werd toegekend en vol enthousiasme werd een wormenhotel voor 20 huishoudens besteld bij Compostier. Echter toen zij de verantwoordelijke ambtenaar uitnodigde om te bekijken waar het wormenhotel dan precies kon komen te staan, werd keer op keer geen toestemming verleend. Dit zonder duidelijke opgave van redenen.

Om toch een wormenhotel te kunnen plaatsen verzonnen de bewoners een creatieve oplossing: een wormenhotel op wielen. Daar hoeft namelijk geen toestemming voor gevraagd te worden. En zo werd de eerste wormenhotel bakfiets een feit.

WºRMbike

De bakfiets voor dit eerste exemplaar van de WºRMbike werd gedoneerd door de vrijwilligers van Lusthof XL. Marianne Erikshoven van Lusthof XL hoorde over de gefrustreerde plannen van Rondom het Plein en kwam met het idee voor een wormenhotel op wielen. De bakfiets hadden zij nog staan en deze werd niet langer gebruikt. Zo kon deze ook een mooie nieuwe bestemming krijgen.

De WºRMbike werd vervaardigd uit Modiwood. Modiwood is een verduurzaamd naaldhout dat licht is van gewicht. In de WºRMbike kan groenafval van 2 tot 3 huishoudens worden verwerkt tot wormencompost.

Wormenhotel voor de buurt en op kantoor

In Den Haag zijn reeds eerder een aantal wormenhotels van Compostier in gebruik genomen door bewoners en ook bij het kantoorgebouw van pensioenuitvoerder MN staat een wormenhotel dat door de bedrijfscateraar wordt gebruikt om het groenafval te composteren.

Er is vanuit de inwoners van Den Haag veel belangstelling voor de wormenhotels. De vraag is dan ook waarom de gemeente langzaam is met het reageren op de wens van de inwoners om hun groenafval op duurzame wijze te verwerken en dit mogelijk te maken.

Lees ook:

Waarom zijn wormen niet welkom in het centrum van Den Haag …

Haal vreselijke deelscooters die onze Haagse straten bevuilen van de stoep en zet wormenhotels neer

Illustratie: Floris Oudshoorn