Compostier Community

Samen voor ons eigen! Met ieder nieuw wormenhotel groeit onze ‘WºRMunity’.

Groepen verbinden zich met elkaar en gaan samen aan de slag voor duurzame verandering in de stad.

Ervaren compostiers delen hun kennis en helpen nieuwe groepen opstarten. Zo kan iedereen een wormenhotel gebruiken onder begeleiding van experts wormenhoteliers.

Wormenhotel groepen krijgen een pagina op het Compostier platform en ondersteunen elkaar waar mogelijk. We leren van elkaar en laten het netwerk op organische wijze groeien. 

Sluit je aan
& doe mee!

Leren van elkaar

Wanneer je als groep buren voor het eerst een wormenhotel gaat gebruiken is het fijn als je bij iemand kunt aankloppen voor advies.

Compostier ondersteunt startende groepen wormenhotel gebruikers met professioneel advies en begeleiding.

Maar ook na het opstarten is het fijn dat er iemand meekijkt van tijd tot tijd. Via het Compostier platform vinden groepen elkaar voor raad en praktische hulp.

Door ervaringen binnen de community te delen kan de hele Wormunity meeleren.  

Vele handen maken licht werk

Het is fijn wanneer je samen actief kunt werken aan positieve veranderingen in jouw omgeving. Door taken te verdelen kun je meer bereiken dan wanneer je alles alleen moet doen.

Het gebruik van een wormenhotel vraagt ook wat onderhoud en wanneer je dit deelt met je buren wordt dit geen last, maar schept dit juist een band in de groep.

Door contact te onderhouden met andere groepen en elkaars hulp in te roepen wanneer nodig bereiken we samen méér!

Alle bee(s)tjes helpen

Wist je dat er in één theelepel vol goede grond meer organismen leven dan er mensen op de aarde rond lopen? En hoe al die organismen een rol spelen in dit complexe ecosysteem van bodemorganismen?

Het bodemvoedselweb leert ons over hoe we duurzame organisaties kunnen maken en samenwerkingen aangaan die voor alle partijen winst opleveren.

In de WºRMunity kunnen we van elkaars talenten en skills profiteren en kan een ieder op zijn of haar manier bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie en een meer natuurlijke samenleving.

En ookal is ieder wormenhotel op zich best klein. Samen maken we echt een groot verschil!

 
 

Voordeel voor leden van de WºRMunity

Als lid van de WºRMunity heb je toegang tot alle instructies en handleidingen van Compostier. Op het online platform van Compostier vind je een schat aan informatie over de wormenhotels en hoe deze het beste gebruikt kunnen worden.

We leren nog altijd bij en nieuwe bevindingen worden met de WºRMunity gedeeld.

Als Community kunnen we makkelijker afspraken maken met gemeentes en ondernemingen om ons initiatief te steunen en op die manier meer mensen de mogelijkheid te geven een wormenhotel te gaan gebruiken en zich aan te sluiten bij onze circulaire beweging.

FAQ

Hout is een natuurlijk product en heeft een mooie uitstraling. Het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen is duurzaam omdat er CO2 wordt opgeslagen in hout. Aan het einde van zijn levensduur wordt hout weer opgenomen in de cyclus door dit te recyclen tot compost. Hout heeft ook een isolerende werking en helpt zo het wormenhotel van binnen op temperatuur houden.

Wanneer het wormenhotel op de juiste wijze gebruikt wordt dan zal er geen ongedierte aangetrokken worden.

De wormenhotels stinken niet. De compost die gemaakt wordt rijkt naar bosgrond. Wel is het zaak om goed op te letten wat je in het wormenhotel gooit om vervelende geurtjes te voorkomen.

De tuin staat niet in verbinding met het composterende materiaal in het wormenhotel. Regenwater dat op het tuintje valt kan via een afvoer naar de straat worden afgevoerd. Zo blijft de compost binnenin het wormenhotel droog.

Compostier levert geen bouwtekeningen en kan helaas ook niet iedereen helpen die een eigen wormenhotel wil bouwen. Wel kun je een bouwpakket van Compostier kopen waarmee je samen met jouw groep een mooi wormenhotel kunt bouwen. In de Compostier Academie kun je wel leren waar een goed wormenhotel aan moet voldoen.

De wormenhotels van Compostier zijn zeer gebruiksvriendelijk. Je krijgt een korte workshop waarin wordt uitgelegd hoe jullie wormenhotel te gebruiken en in handige instructiefilmpjes kun je de verschillende aspecten van het gebruik van het wormenhotel nog eens rustig nakijken.

Onderin het wormenhotel zitten 1 of meerdere kunststof bakken die het lekvocht (of wormenthee) opvangen. Je moet van tijd tot tijd dit vocht verwijderen. De wormenthee kun je gebruiken om jouw planten te verwennen, of je laat het vocht opnemen in karton en voegt dat weer aan het wormenhotel toe om verder te composteren.

In de meeste gemeentes moet je toestemming vragen om een wormenhotel in de openbare ruimte te plaatsen. Je moet in jouw gemeente  informeren wie je daar toestemming voor moet vragen. Wanneer je het wormenhotel op eigen grond kunt plaatsen ben je natuurlijk vrij om dit te doen.

De meeste gemeentes hebben potjes geld beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan het verduurzamen en vergroenen van buurten. Hoe dit precies aan te vragen verschilt per gemeente en soms per deelgemeente. Informeer bij jouw gemeente hoe je dit het beste kunt doen.

Het wormenhotel heeft 1 of 2 tuinbakken bovenop die kunnen worden weggeduwd. Hieronder kan dan het groen afval worden ingeworpen. De tuinabkken kunnen op slot gedaan worden, zodat niet iedereen het wormenhotel kan openen.

De wormencompost (of vermi compost) wordt aan de onderkant en aan de voorkant van het wormenhotel geoogst. Afhankelijk van het model kun je een schuifdeur omhoog doen, of wordt de gehele voorkant geopend door de planken te verwijderen. Dan kan de compost worden los gekrapt met een harkje en worden gebruikt in de tuin.

Het wormenhotel heeft een grote compostkamer waarbinnen het eco-systeem van compostorganismen leeft. De bodem van deze kamer bestaat uit spijlen waartussen de compost kan worden geoogst. De zijwanden van de binnenkamer laten lucht door, zodat de compost kan ademen.

Een wormenhotel kan het beste worden geplaatst op een plek die niet in de zon is (in ieder geval niet de hele dag) en die beschut is van de wind. Verder dient het wormenhotel op een stevige ondergrond te staan.

De locatie moet goed te bereiken zijn voor alle gebruikers maar het wormenhotel moet geen obstakel vormen voor de overige omwonenden.

Naast groen afval wordt er ook ‘bruin’ afval in het wormenhotel gedaan in de vorm van papier, karton, herfstbladeren of houtsnippers en zaagsel. Deze bevatten allemaal veel koolstof en dit is nodig voor een goede compostering.

Verder helpen ze om het materiaal luchtig te houden en om vocht op te nemen dat vrijkomt bij het composteren.

Compostiers wormenhotels zijn in verschillende maten te verkrijgen en kunnen worden gebruikt door groepen buren, bij scholen, bij restaurants en bij kantoren.

Wij leveren op het moment twee uitvoeringen. De CFS (continu doorstroom systeem) en de Basiq (waarbij de voorkant geheel kan worden geopend).

Ook is het mogelijk om een wormenhotel op maat te laten ontwerpen waarbij zaken als regenwater opvangen en een irrigatie systeem tot de mogelijkheden behoren.

Nee, zeker niet!

In het wormenhotel mogen alleen ongekookte groente- en fruit resten. Met uitzondering van citrus vruchten en liever geen (hele) uien en knoflook.

Daarbij mag er koffiedik, thee en eierschalen worden toegevoegd.

Er mag geen gekookt afval in het wormenhotel, geen graan producten (brood, cake, rijst, pasta) en zeker geen dierlijke producten (vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren).

WoRMS
take over
the world

Meer
informatie

Vul het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op