Onze wormen zijn verdwenen, hoe kan dat?

In sommige gevallen gaat er iets mis in het wormenhotel waardoor de kolonie wormen sterk krimpt of zelfs geheel verdwijnt. In veel gevallen zal de hoeveelheid zuurstof in het composterende materiaal een rol spelen.

Is het materiaal erg nat en compact? En is het mogelijk erg warm buiten/ staat het wormenhotel toch te veel in de zon? Dan kan de zuurstof verdwijnen uit het materiaal in het wormenhotel. Zorg dan voor meer droog materiaal en maak het materiaal losser door wat takjes toe te voegen.

Soms kan het zijn dat er toch knaagdieren in het wormenhotel zijn gekomen. Controleer op gaten en grote kieren in de buitenkant en tunnels in het composterende materiaal. In geval van een invasie door een rat of muis raadpleeg de PDF Plaagdieren.

Bij ons eerste wormenhotel is het een keer gebeurd dat alle wormen verdwenen. Wij snapten niet hoe t kon, er was niets misgegaan. Toen bedachten we dat er een groot aggregaat naast had staan brommen (voor funderingswerk in een kelder in de straat waar het wormenhotel stond). De wormen waren t trillen waarschijnlijk beu en zijn aan ‘de wandel gegaan’.

Probeer dus goed te observeren en gebruik je gezond verstand om te achterhalen waarom jullie wormen niet happy waren. Dan gaat t de volgende keer zeker beter!