Wanneer kunnen we compost oogsten?

Vanaf het opstart moment tot de eerste oogst wachten we gemiddeld zo’n 12 maanden. Dat doen we om er voor te zorgen dat er voldoende compost onderin aanwezig is om een deel daarvan te oogsten. We willen niet alle compost oogsten, een deel blijft achter om het wormenhotel ‘op snelheid’ te houden.

We wachten ook zo lang omdat dan de compost onderin goed compact wordt door het gewicht van het materiaal daarboven. De compostwormen leven graag in het lossere materiaal bovenin en zullen om die reden minder graag in het compactere materiaal onderin leven. Wanneer we dan de compost oogsten zullen we niet veel wormen in de compost aantreffen. Deze blijven ongestoord hun nuttige werk doen bovenin.

Na de eerste oogst kun je om de 3 tot 6 maanden compost oogsten.

Wormencompost die klaar is voor de oogst is donker van kleur, kleiïg van structuur en niet meer te herkennen als wat t geweest is. Goede compost ruikt lekker, een beetje zoetig, zoals een bosgrond.

Een goed moment om compost te oogsten is aan het einde van de winter / begin van de lente, of aan het einde van de zomer / herfst. Het is géén goed idee om de compost te oogsten als het buiten vriest of wanneer het warmer dan 25ºC is.