Het Bij&Bodemhotel

    Plantage Westermanlaan,

    Amsterdam

    Model: WºRM3

    10 leden

    Niet van toepassing

    Buurt

    Over deze groep

    In het Westermanplantsoen in de Plantagebuurt in Amsterdam staat een uniek wormenhotel van Compostier: het Bij&Bodemhotel.Het object werd gemaakt voor het Refubees project van Hans Kalliwoda en staat direct naar de Beetotem die geheel werd beplant met planten voor de Resedamaskerbij.

    Het Bij&Bodemhotel is gevuld met grond waarin ook speciaal planten zijn geplant voor de Resedamaskerbij. Dit zijn planten die voor hun voortplanting afhanklijk zijn van bestuiving door de Resedamaskerbij. Via een schuifdeur aan de zijkant kunnen voorbijgangers een kijkje ‘onder de bodem’ nemen. Zo zien ze het wortelstelsel en het bodemleven.

    Kleine hoeveelheden groente- en fruitresten kunnen aan het Bij&Bodemhotel gevoerd worden via een klein luikje. Wormen in de bodem helpen dit groenafval om te zetten naar voeding voor de bodem. Via het kijkvenster aan de linkerkant zijn de wormen te zien.

    Het grote bijenhotel bovenin het meubel is gemaakt zodat de Resedamaskerbij zich kan voortplanten. In de kleine gangetjes in het hout worden eitjes gelegd door de mini-bijtjes (de Resedamaskerbij wordt maximaal 9 mm lang).

    Beetotems (bijentotems) voor de wilde bijen in Amsterdam

    In Amsterdam zijn 104 verschillende bijensoorten gezien. De Resedamaskerbij is één van die bijensoorten. De wilde bijen zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit. Zij hebben een nauwe relatie met planten, die voor hun overleving afhankelijk zijn van deze bijen. Omdat er in de stad relatief weinig gif wordt gebruikt op beplanting, is de stad een veilige haven voor de bijensoorten.

    Het Refubees project wil bewustwording vergroten onder de inwoners van Amsterdam en andere steden, dat zij een rol kunnen spelen in de overleving van de bijen door voor de bijen te zorgen. Door een bijentotem te adopteren en het planten van de goede (gifvrije) plantensoorten in een gebied van de stad kan zo een bepaalde bijensoort geholpen worden.

    De bijentotem naast het Bij&Bodemhotel werd speciaal gemaakt voor de Resedamaskerbij.

     

     

     

     

     

     

    Heb je een vraag voor ons?

    Deze groep is niet bereikbaar per email

    Met dit formulier neem je direct contact op met deze groep.
    Let op: de groep is niet verplicht om te antwoorden, Compostier is geen bemiddelende partij in de communicatie.